Kakaka.. Sempena 1 Jan 2012 ni, aku bersemangat nak buat kek. Berkobar2 sungguh aku nak try buat kek sampai mintak hubby tolong belikan mixer yang baru. Wakaka. Semalam dah siap beli bahan2 untuk kek ni. Resepi aku mintak kat collegue aku yang memang sangat suka masak & try makanan2 baru. Langsung tak sama ngan perangai aku yang suka makan jek. HAhaha.
Kenapa aku nak buat cheese kek ni?
Sebab tak payah masak dalam oven. Campur2 jek, pastu masuk dalam fridge 4 jam. Siap!! Senangkan?
Masa penyediaan: 15 min
Masa Keseluruhan: 4 jam 15 min
Hidangan: 16 orang
Bahan-bahan:
2 cawan Honey Maid Graham Crumbs (cari biskut kosong marry atau biskut oatmeal yg ada kacang/mix nuts)
6 sudu besar non-hydrogenated margarine, dicairkan (butter pun boleh)
4 pkg. (250 g) Philadelphia Light Brick Cream Cheese Spread, softened (1kg tau)
3/4 cup sugar (custar sugar)
1 pkg (4-serving size) Jell-O Peach Jelly Powder (cari jelly flaver peach yg kita masak dulu ikut arahan , jgn lebih taruk air..letak skit saja kasi pekat, tapi pastikan masa nak masuk dlm bancuhan baru masak kalau tak nnti dia cepat keras cari jelly tau)
2 fresh peaches, chopped (tinned, copped… fresh mahal tu)
3 cups thawed Cool Whip Light Whipped Topping (beli whipped cream yg dlm tin mcm kat starbuck tu…goncang2 picit saja, cari light whipped ok)
***************************************************************************************************
Make It (sama saja instruction dia …I follow saja)
Campurkan graham crumbs dan margarine; ratakan & padatkan dalam bekas 13x9-inch. Sejukkan dalam fridge sementara tengah nak sediakan adunan cheese.
Masukkan cream cheese dan gula dalam mixer. Campurkan jelly yang kita dah masak kejap tadi. (Mesti pekat2 tau). Masukkan peach yang dah dipotong kiub2 dan Whipped cream sekali yek.
Masuk dalam fridge 4 jam.
Siap!! :)
Maklumat nutrisi bagi setiap hidangan
Calories 270 , Total fat 16g , Saturated fat 8g , Cholesterol 35mg , Sodium 380mg , Carbohydrate 26g , Dietary fibre 1g , Sugars 19g , Protein 6g , Vitamin A 15%DV , Vitamin C 2%DV , Calcium 6%DV , Iron 2%DV .
Kalo nak tengok betapa mudah nyer buat kek ni, tgk video kat bawah ni.
Check it out!
Eh..eh..mana hasilnyer..heheh...
ReplyDeleteWakaka.. Masa dah siap & nak mkn, Aina meragam nak tido. X smpat nak ambil gambar utk santapan mata. Hahaaha..
DeleteMemang tgh cari resipi cheesecake..nk try lah..sedap n senang nk buat x?
ReplyDeleteSangat sedaap! Tp make sure jelly peach kena cukup ye. Sekotak tu kira 1 serving jek. So kena ada 4 kotak laa. Nnt da buat, inform taw. Hehehe.. Hari tu kitorg abiskan satu bekas dalam masa 5 minit jek. Hehehe..
Deleteu..i dah try...tp memmang rasa die sgt pekat n likat ye sbb cream chesee tu?
ReplyDeleteHihihi.. patut nyer rasa dia light2 jek. Soft2 gitue..
DeleteBergantung kpd jenis cheese yg digunakan & tahap kecairan laa agak nyer. Wakaka.
So camna? Ada rasa nk try lagi skali kew.
Wee.... :)